ex ~thereau~ ,new nick Rapk1d
Salut [b]Vizitator ! Ai postat pana acum 5mesaje.
Esti inscris din data de
.[color=green]
Ultima vizita a fost in .
Sa ii uram bun venit lui ionutpogonici , ultimul membru! Inregistreaza-te si intra in staff-ul nostru![/b]

Cum sa extragi vocalul dintr-o melodie !

In jos

Cum sa extragi vocalul dintr-o melodie !

Mesaj Scris de ~thereau~ la data de Mar Aug 24, 2010 4:49 am

Cum procedam:

Pentru inceput avem nevoie de:

1. Un editor de sunete, gen: Cool Edit], Adobe Audition, Sound Forge etc. (Eu am folosit Cool Edit)
2. Doua variante la melodie, una vocala si una instrumentala [negativ] (calitatea celor 2 melodii sa fie cam aceeasi ca vocalul sa fie cat mai bun din punct de vedere calitativ calitativ)
Inainte de a incepe este foarte important ca cele doua variante sa fie absolut identice bineinteles una dintre ele avand doar vocalul in plus, daca nu sunt identice aceasta metoda nu va functiona.
Inapoi la treaba, deschidem cele doua melodii una dupa alta in programul ales (File>Open).Urmatorul pas este sa facem un click pe butonul de Multitrack


Inainte sa trecem mai departe avem grija ca indicatorul de pozitie (linia galbena punctata pe verticala cu triunghiuri la capete) sa fie in partea din stanga a spatiului de lucru daca nu este ne ducem cu sageata de la mouse pe unu dintre triunghiuletele galbene si apasand il tragem in partea stanga , deobicei dupa ce am intrat in modul Multitrack acesta se pozitioneaza automat acolo.

Efectuati acest pas doar daca indicatorul nu este pozitionat in partea stanga.


Dupa ce ne-am asigurat ca totul este in regula selectam prima melodie, apasam click dreapta si alegem optiunea Insert In To Multitrack.


Facem acelasi lucru si pentru a doua melodie,

Ininte sa trecem mai departe trebuie sa stim cateva lucruri despre sunete ca sa putem intelege pasii care vor urma in extragera vocalului.
Si anume:
Sunetele pure au in general 3 forme:
forma de val (sinusoidala), dinte de fierastrau, de dreptunghi si forma sunetul static care este o linie dreapta. Sunetele pe care noi le auzim sunt alcatuite din milioane de astfel de forme combinate. Sunetele in general au forma de val, adica ele urca si coboara. Daca avem doua sunete identice:


si le ascultam, acestea se aud de doua ori mai tare decat sunetul original. Dar daca am inversa faza unuia, adica ce vreau sa spun prin " a inversa faza", unde inainte am avut "deal" dupa inversare vom avea "vale" ca in exemplu


Acum daca ascultam sunetele acestea se vor anula reciproc ca sa intelegeti mai bine de ce se anuleaza ganditi-va ca "dealul" este pozitiv iar "valea" negativa se va petrece acelasi lucru ca la matematica +1 cu -1 = 0.
Noi ne vom folosi de aceasta proprietate pentru a elimina negativul astfel incat sa ramanem doar cu vocalul(acapella).

Bun, sper ca s-a inteles pana aici. Dam un zoom pe cele doua melodii in multitrack cu lupa din partea stanga sus randul unu,
Dupa zoom se observa cum portiunea verde de deasupra melodiilor se subtiaza, aceasta este un fel de bara de navigatie care ne ajuta pe noi sa ne pozitionam unde vrem in sectiunea lor.


Cel mai indicat e sa ne ducem in capatul din stanga cu ea adica la inceputul lor si sa incercam de acolo pasul urmator, care se refera la sincronizarea fazelor.


Dupa cum se observa in imaginea de mai sus cele doua melodii sunt usor decalate, ca sa le sincronizam ne pozitionam cu indicatorul pe un "deal" fie la prima melodie sau a doua nu e neaparat important la care(eu am ales prima melodie)


Tinem apasat click dreapta pe a doua melodie si tragem de ea in partea dreapta ca sa avem aceasi faza ca si prima, adica indicatorul sa fie in varful "dealului" corespunzator primei melodii (va recomand sa mariti zoom-ul ca sa fie cat mai exacta suprapunerea).


Daca am terminat de sincronizat, dam dublu click pe varianta instrumentala si ne vom intoarce la primul pas cand am deschis melodiile.
Selectam toata melodia fie prin dublu click deasupra portiunii mari verzi sau printr-un singur click deasupra ei si ctrl+a. Ca sa inversam faza alegem Effects>Invert


Odata terminata comanda ne intoarcem la Multitrack si observam cum fazele sunt inversate adica la o melodie avem "deal" si la cealalta "vale" .


Daca cele doua melodii sunt perfect sincronizate ar trebui ca negativele sa se anuleze si sa ramanem cu vocalul cand dam play...
Pentru a exporta vocalul intr-un fisier *.mp3 sau *.wav ne ducem la file si alegem Save Mixdown As, o sa ne apara o fereastra in care introducem numele fisierului si alegem formatul dupa cum am spus *.mp3 sau *.wav dupa asta dam save si gata, suntem pregatiti de remix...

--------------------------------$tar-GaMe----------------------Salut [b]Vizitator ! Ai postat pana acum 5mesaje.
Esti inscris din data de
.
Ultima vizita a fost in .
Sa ii uram bun venit lui ionutpogonici , ultimul membru![/b]
avatar
~thereau~
*FondatoR*
*FondatoR*

Varsta: : 10/07/2010
Localizare : Pascani/Iasi
Mesaje : 563
Credite : 1337
Varsta : 26

Vezi profilul utilizatorului http://stargame.forumz.ro/forum.htm

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum